ADHD

ADHD is een stoornis die je niet zomaar ontwikkelt. ADHD zit grotendeels in de genen en komt meestal in de jeugd tot uiting. Als er dan al problemen ontstaan, verstoort dat de ontwikkeling van kind tot volwassene. Daarom wordt ADHD ook wel een ontwikkelingsstoornis genoemd.

 

ADHD wordt veroorzaakt door de werking en structuur van de hersenen. Het is een neurobiologische stoornis. ADHD komt naar schatting bij 2 tot 5 procent van de volwassen bevolking voor. Er zijn meer mannen dan vrouwen die er last van hebben. Bij ongeveer driekwart van de mensen met ADHD is er sprake van een extra stoornis of andere klachten.


Mensen met ADHD vertonen grote verschillen, alhoewel er ook veel overeenkomsten zijn:


  • Impulsiviteit. Erg herkenbaar bij deze mensen is een meer dan gemiddelde dosis impulsiviteit. Bij mensen met ADHD komen prikkels uit de omgeving in hoge aantallen en ongefilterd door. Deze prikkels worden meestal gelijk omgezet in een reactie.

 

  •  Aandachtsproblemen. Mensen met ADHD hebben moeite om hun aandacht te regelen. Dit betekent onder andere, dat ze niet lang hun aandacht ergens bij kunnen houden, snel afgeleid of verveeld zijn, uitstelgedrag hebben, chaotisch zijn, vaak spullen kwijtraken en moeite hebben met het afmaken van taken.

 

  •  Hyperactiviteit. Niet alle mensen met ADHD hebben evenveel last van hyperactiviteit. De een is heel rustig, terwijl de ander een en al fysieke expressie is. De eerste persoon heeft dan waarschijnlijk de diagnose ADD gekregen, wat in feite een subtype van ADHD is. Hyperactiviteit kan zich op verschillende manieren uiten: steeds rond moeten lopen, druk praten, friemelen en moeite hebben met stil zitten.