Profielwerkstuk
Home » Overige » Conclusie

Conclusie

De invloed van aandacht op ons dagelijks leven is heel erg groot, je bent er continue mee bezig. Je verwisselt de hele dag van soort aandacht, van selectieve aandacht naar verdeelde aandacht ga zo maar door. Je krijgt de hele dag door verschillende signalen die je aandacht trekken.

Een heel groot deel van je hersenen is ingericht zodat je je aandacht goed kunt richten op punten, taken e.d. Ook zijn je hersenen de hele dag en zelfs ’s nachts bezig om alle informatie te verwerken die je op een dag binnenkrijgt.

Als je een aandachtstoornis hebt, is de invloed van aandacht op het dagelijks leven nog groter. Doordat je problemen hebt in het aandachtsproces, valt het veel beter op dat je er de hele dag mee bezig bent. Je hebt problemen om je aandacht er bij te houden of het kan zelfs zo zijn dat je geen aandacht hebt voor een kant van de omgeving en dat zonder dat je het door hebt!

Ook is je aandacht heel belangrijk voor andere functies van je hersenen, zoals het geheugen en intelligentie. Als je aandachtsfunctie goed is, zal je geheugen en je intelligentie ook beter zijn. Zo zie je maar dat aandacht een enorme invloed op je leven kan hebben.

Aandacht is eigenlijk bij iedere handeling betrokken. Je kan niet een taak uitvoeren of een handeling doen, zonder dat je aandacht hebt voor bijvoorbeeld het verkeer. Zelfs als je iets doet zonder na te denken, heb je hier onbewust nog aandacht voor. Je kan niet iets oppakken zonder dat je er aandacht voor hebt gehad. Je hersenen weten dan namelijk niet dat er iets ligt. Met aandacht staat of valt alles, het zorgt ervoor dat je goed kan functioneren en dat we ons er van bewust zijn.