Profielwerkstuk

Oorzaken

 

Het neglect-syndroom is ontstaan door een beschadiging in de hersenen, zoals we al eerder aangaven. Deze beschadiging zit in de parietale cortex. Dit deel van de hersenen houdt zich bezig met informatie over gevoelens en visuele informatie. In het meest van de gevallen zit de beschadiging in de rechter hersenhelft, in enkele gevallen in de linkerhersenhelft. Als de beschadiging in de rechter hersenhelft zit, zal de persoon sowieso het neglect-syndroom krijgen. Mocht de beschadiging in de linker pariëtale cortex voorkomen, dan kan de rechterhelft/rechter pariëtale cortex dit opvangen. Andersom is dit niet het geval.  

Als de beschadiging in de rechterhelft voorkomt, zal het beeld van de linkerkant in de omgeving wegvallen. Echter, het is niet zo dat er iets aan de ogen mankeert, de ogen krijgen wel prikkels binnen, deze worden ook doorgegeven. Dezen kunnen alleen niet verwerkt worden, dus wordt er niks waargenomen aan de linkerkant.

Het komt toch wel eens voor dat de beschadiging in de linkerhelft van de hersenen toch tot neglect lijdt, in dit geval ziet men het beeld van de rechter zijde in de omgeving niet.