Profielwerkstuk
Home » Stoornissen » ADHD » Klachten

Klachten

Mensen met ADHD kunnen verschillende klachten hebben. Ze hebben dus niet alleen last van aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit.

 

Veel volwassenen met ADHD kampen met problemen, met bijvoorbeeld betrekking tot de studie of het werk. Zo hebben volwassenen met ADHD minder vaak een studie afgerond of een diploma gehaald, dan met mensen zonder ADHD. Ook zouden mensen met ADHD, op basis van hun intelligentie, minder hoog opgeleid zijn. Op het werk blijken ze vaker ondermaats te presteren en hebben ze vaker een minder georganiseerde werkplek. Dit kan voor conflicten zorgen met de werkgevers of de collega’s.

Bij mensen met ADHD gaat het niet alleen fout op school of op het werk. Vaak komen er ook problemen voor in de relationele sfeer of hebben ze problemen met geldzaken .

 

ADHD kan ook zorgen voor psychische klachten, zoals een negatief zelfbeeld, gevoelens van angst en depressie. Dit kan voor korte duur zijn, maar wanneer het gaat over langdurige psychische klachten is er sprake van een extra stoornis. Dit wordt comorbiditeit genoemd. Uit studies blijkt, dat bij mensen met ADHD veel vaker verschillende problemen gecombineerd voorkomen, dan bij mensen zonder ADHD. Met ADHD heb je dus een verhoogd risico op een andere stoornis. Volwassenen met
ADHD hebben zo een driemaal verhoogde kans op een nicotineverslaving, achtmaal verhoogde kans op alcoholverslaving en een viermaal verhoogde kans op gedragsproblemen. 

Door deze psychische klachten kan iemand al snel de diagnose ‘depressie’ krijgen, terwijl pas na lange tijd duidelijk wordt, dat er onderliggend ook sprake is van ADHD.