Profielwerkstuk
Home » Overige » Nieuwtjes » Brein reageert sterkst op naaktheid

Brein reageert sterkst op naaktheid

Gepubliceerd op 19 december 2012 om 09:00

AMSTERDAM - De reacties van het autonome zenuwstelsel kloppen met de verwachtingen: naaktfoto's zijn opwindender dan andersoortige foto's.

Finse wetenschappers van de Tampere Universiteit en de Aalto Universiteit hebben aangetoond dat de gewaarwording van naakte lichamen sneller plaatsvindt dan die van geklede lichamen. Ze publiceerden hun bevindingen deze week online in Plos ONE.

Wetenschappers wisten tot nu toe wel dat we sneller reageren op naaktfoto's en met behulp van hersenscans waren de gebieden waar de verwerking in het brein plaatsvindt ook al bekend. 

Echter er was nog niet duidelijk of het brein naakte en geklede lichamen ook daadwerkelijk op verschillende manieren verwerkt.

Zwemkledij

Aan de deelnemers van het onderzoek werden kleurenfoto's van mensen en auto's getoond. De modellen droegen dagelijkse kleren, zwemkledij of ze waren naakt. Reacties werden gemeten in het visuele deel van de hersenen door de elektrische hersenactiviteit te meten. Hierdoor konden de onderzoekers de verschillende stadia van visuele informatieverwerking waarnemen.

De resultaten toonden aan dat de hersenen in minder dan 0,2 seconden naaktfoto's verwerken, wat sneller is dan bij foto's van geklede personen of auto's.

Hoe minder kleding de modellen droegen, hoe beter de informatieverwerking verliep. De reacties bij de deelnemers waren het snelst bij volledig naakte mensen, daarna in zwemkleding en het zwakst bij volledig geklede mensen.

Seksuele signalen

Het mannelijke brein reageert sterker op vrouwelijk dan op mannelijk naakt, terwijl de hersenactiviteit van de vrouwelijke deelnemers geen verschil liet zien in de reactie op mannelijke of vrouwelijke lichamen.

Hoofdonderzoeker Jari Hietanen legt uit dat het snel kunnen verwerken van seksuele signalen mogelijk een rol speelt bij een efficiënte gewaarwording van de omgeving en het zoeken van een geschikte voortplantingspartner.

Geplaatst door Krijn Soeteman


«   »