Nieuwtjes

Op deze pagina zullen wij nieuwtjes over o.a. aandacht plaatsen.

 

Theorie over aandacht op losse schroeven

Aandacht is als een mentaal zoeklicht. Zonder je ogen te bewegen, kun je bijvoorbeeld letten op dingen in je ooghoek. Nieuwe vindingen bij apen stellen neurowetenschappers voor een raadsel: hoe wordt dat mentale zoeklicht nu eigenlijk aangestuurd?

Lees meer »

Creativiteit nodig? Hou je aandacht er niet bij

Creatieve ingevingen komen vaak op onverwachte momenten. Die ronkende openingszin van je sollicitatiebrief of het perfecte vaderdagcadeau schiet je juist te binnen als je er helemaal niet mee bezig bent. Psychologen van de Universiteit van California hebben aangetoond dat mensen vindingrijker worden door hun gedachten de vrije loop te laten.

Lees meer »

Word je snel afgeleid tijdens je werk?

Heb je de neiging om ieder mailtje direct te openen bij ontvangst? Wordt je iedere keer onderbroken door een inkomende email? Je wordt hierdoor steeds uit je concentratie gehaald waardoor je productiviteit daalt! Help jezelf aan een betere concentratie door je email anders te beheren!

Lees meer »

Help jezelf aan een betere concentratie

Concentratie is lekker. Alle energie die je hebt richten op het oplossen van één probleem, het schrijven van één tekst, het afwerken van één todo-lijst, het voelt allemaal goed. Maar hoe zorg je ervoor, dat je je eigen concentratie niet tegenwerkt?

Lees meer »

Visuele aandacht

Aandacht is al jarenlang een veelbesproken onderwerp in de psychologie. Dit artikel zal zich concentreren op visuele aandacht, en dan met name de vrijwillige visuele aandacht. Er zullen twee belangrijke, veelbesproken theorieën besproken worden en het zal eindigen me een korte beschrijving van de delen van de hersenen die betrokken zijn bij visuele aandacht.

Lees meer »

Regulatie aandacht en concentratie in hersenen in kaart gebracht

De prefrontale cortex van de hersenen is betrokken bij geheugenprocessen en het vermogen om aandachtig te concentreren. Neurowetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben aangetoond hoe en waar dat in de prefrontale cortex gebeurt. De resultaten geven inzicht in hoe de hersenen aandacht en concentratie regelen en bieden nieuwe aanknopingspunten voor de behandeling van geheugenproblemen bij ouderen. Het onderzoek verschijnt morgen in het wetenschappelijke tijdschrift Science. Het onderzoek werd gefinancierd met een Vidi-subsidie van NWO.

Lees meer »

Brein reageert sterkst op naaktheid

AMSTERDAM - De reacties van het autonome zenuwstelsel kloppen met de verwachtingen: naaktfoto's zijn opwindender dan andersoortige foto's. Finse wetenschappers van de Tampere Universiteit en de Aalto Universiteit hebben aangetoond dat de gewaarwording van naakte lichamen sneller plaatsvindt dan die van geklede lichamen. Ze publiceerden hun bevindingen deze week online in Plos ONE.

Lees meer »

Bij concentratie moeten hersengebieden samenwerken

NIJMEGEN - Om goed te functioneren moet je je kunnen concentreren op wat je aan het doen bent, maar ook je aandacht daarvan losmaken indien nodig. Uit onderzoek van Martine van Schouwenburg van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat twee hersengebieden moeten samenwerken om een optimale balans tussen deze twee functies te bewaren.

Lees meer »

Denken aan wiskunde kan pijn doen

AMSTERDAM - Angst voor wiskunde kan een reactie in de hersenen teweeg brengen die lijkt op de ervaring van fysieke pijn. Het opvallende aan het onderzoek is dat de reactie die normaal door fysieke pijn veroorzaakt wordt in de hersenen, al gemeten werd vóórdat iemand een som moest oplossen en juist niet tijdens het oplossen zelf.

Lees meer »